رشته‌ی مهندسی شیمی، یکی از رشته‌هایی است که در زیرگروه دوم کنکور سراسری رشته‌ی ریاضی قرار دارد. به دلیل شناخت محدود و ناقص از رشته‌های دانشگاهی بسیاری از دانش‌آموزان رشته‌ی ریاضی که به درس شیمی علاقه‌مندند، به دنبال انتخاب رشته‌ی مهندسی شیمی هستند؛ در حالی که نام این رشته اگرچه با شیمی همراه است اما تعداد واحد درسی مرتبط با درس شیمی در این رشته کم است. یک شرط اصلی برای موفقیت در رشته‌ی مهندسی شیمی، داشتن پایه‌ی ریاضی قوی است؛ اگر درس ریاضی و مباحث حل معادله و محاسبات، جز نقاط قوت پایدار شما باشد، از انتخاب این رشته راضی و خشنود خواهید بود.

گرایش‌های مهندسی شیمی

به طور کلی در مقطع کارشناسی، در دانشگاه‌های تهران، دانش‌آموزان پذیرفته‌شده، رشته‌ی مهندسی شیمی- بدون گرایش را انتخاب می‌کنند و پس از گذراندن دو سال از تحصیلات دانشگاهی خود، گرایش مد نظر خود را با توجه به سابقه‌‌ی تحصیلی خود تعیین می‌کنند. در برخی از دیگر دانشگا‌‌ه‌ها نیز از ابتدای کار، رشته‌ی مهندسی شیمی با گرایش‌های خاص معرفی می‌شود؛ اما باید دقت داشته باشید که انتخاب گرایش در مقطع کارشناسی اولویت اصلی و کلیدی نیست و بیش‌ترِ درس‌های بین گرایش‌های مختلف یکسان است. برای مثال در صورتی که گرایش صنایع غذایی را قبول می‌شوید در حالی که مطلوب شما صنایع پتروشیمی بوده است، نگران نباشید!

از جمله گرایش‌های مهندسی شیمی عبارت است از:

  • گرایش صنایع پتروشیمی
  • صنایع نفت و گاز
  • صنایع غذایی
  • بیوتکنولوژی
  • نانوتکنولوژی
  • مهندسی فرایند

و…

درس‌های اصلی

اساس و پایه‌ی رشته‌ی مهندسی شیمی، درس 4 واحدی موازنه‌ی انرژی و مواد است که اگر آن را به خوبی یاد بگیرید، بی‌شک روزهای خوبی خواهید داشت. این درس اگرچه مهم و کلیدی است، اساس و پایه‌ی آن محاسبات ساده‌ی ریاضی است که با تمرین زیاد در این درس موفق می‌شوید. اگر قصد ادامه‌ی تحصیل و صاحب‌نظر شدن در این رشته را دارید باید مقوله‌ی پدیده‌های انتقال را به خوبی یاد بگیرید. پدیده‌های انتقال شامل سه بخش اصلی انتقال مومنتوم (سیالات)، انتقال حرارت و انتقال جرم (انتقال جرم و عملیات واحد) است. مزیت اصلی این رشته این است که بسیاری از درس‌ها را هم به صورت تئوری و هم عملی (آزمایشگاهی) یاد می‌گیرید. برای مثال یادگیری هم‌زمان درس سیالات در کلاس درس و آزمایشگاه  یکی از ماندگارترین خاطرات تحصیلی شما خواهد شد.